SBU tisdagslunch 7 mars: Geotekniskt testområde på lös lera – Nytt provbanksområde?

För att kunna använda moderna beräkningsverktyg för att prediktera t.ex. sättningar på en vägbank eller ett hus, förstärkta eller ej, behövs ett väl karakteriserat område där framtida provbankar kan byggas. Om bättre prognoser kan utföras gällande sättningar och dess utveckling över tid kan med stor sannolikhet stora besparingar göras, både ekonomiska och miljömässiga.

Under detta lunchseminarium kommer Mats Karlsson från geotekniska forskargruppen på Chalmers  diskutera aktuellt forskningsprojekt gällande ett testområde på lös lera utanför Göteborg där möjligheterna finns att skapa ett provområde. Området är väl lämpat för att bygga nya provbankar för att kunna studera deformations- och portrycksutvecklingen över tid för djupa lerlager och förbättra beräkningsmetoder/-modeller.

Seminariet äger rum på Zoom. För att delta, fyll i din e-postadress på länken här.

Sverige har en lång tradition av testområden där Statens geotekniska institut byggde testområde utanför Stockholm på 1940 – 1950 talet som har givit mycket forskningsresultat som kommit branschen till nytta och där mät- och undersökningsdata fortfarande används än idag. Men dessa äldre provfält erbjuder dock inte den information som krävs för att validera beteendet av en bank på lösa leror. Lasttillskottet som dessa gamla provbankar hade återspeglar exempelvis inte vad som normalt används eller behövs för att validera nya eller gamla analysverktyg. Behovet är stort för ett nytt testområde på djupa lösa lerlager för att bla validera sättningsberäkningarna vid lasttillskott strax under respektive strax över lerans förkonsolideringstryck (gränsspänning), dvs ungefär som hur vi bygger bankar idag.

Det här inlägget postades i Nyheter, Startsida. Bokmärk permalänken.