SBU seminarium tisdagslunchen 7 december: Trä som byggnadsmaterial – möjligheter och begränsningar

Ökad användning av trä i byggandet är en viktig del av lösningen för att främja en hållbar samhällsutveckling. Detta skulle kunna uppnås genom att ersätta betydande delar av icke-förnybara material såsom stål och betong med trä. Trä är dock ett komplext material uppbyggt av träsubstans till en porös (cellulär) struktur, genom en av trädet styrd ”3D-skrivarprocess”, baserat på råvarorna koldioxid, vatten och solenergi.

Under detta lunchseminarium kommer Magnus Wålinder och Roberto Crocetti från KTH att diskuterar kring träets för- och nackdelar samt belysa möjligheterna att dels kombinera olika träslag, dels kombinera trä med andra material.

Jämfört med andra byggmaterial har trä obestridliga fördelar vad gäller miljöpåverkan, estetik, hållfasthet i förhållandet till sin vikt, formbarhet, etc. Trä är dock ett material som skapats av naturen för att fungera som ett träd, alltså inte direkt som ett byggnadsmaterial. Därmed har trä vissa begränsningar, t.ex. att det är mycket variabelt och har en begränsad beständighet vid ogynnsamma klimatförhållanden.

Seminariet äger rum på Zoom. För att delta, fyll i din e-postadress på länken här.
Länk till eventet kommer några timmar innan vi startar.

Vänliga hälsningar
Hans Bagge
Koordinator, SBU

Det här inlägget postades i Nyheter, Startsida. Bokmärk permalänken.