SBU seminarium tisdagslunchen 25 maj – forskningsetik

Under våren har vi haft ett månadsvis lunchseminarium på en timme om något aktuellt ämne. Det femte och avslutande tillfället är den 25 maj kl. 12.00-13.00. Temat för dagen är forskningsetik och etiska dilemman i samverkansprojekt. Kristina Mjörnell från RISE och Johan Silfwerbrand från KTH, och tidigare Betongsinstitutet, delar med sig av sina erfarenheter från forskningsetik i uppdragsforskning och samfinansierade projekt.

Seminariet äger rum på Zoom. Länk till eventet kommer några timmar innan vi startar. Fyll i din e-postadress på länken här.

From 1 januari 2020 prövas frågor om oredlighet i forskning av en särskild nämnd. Det anges i lagen (2019:504) om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning. Där definieras oredlighet i forskning som en allvarlig avvikelse från god forskningssed i form av fabricering, förfalskning eller plagiering som begås med uppsåt eller av grov oaktsamhet vid planering, genomförande eller rapportering av forskning.

Tid finns för frågor och diskussion: Vad är fri forskning? Vem har ägandeskap över resultat och material som använts? Vad gäller för sekretess och publicering?

Kommande seminarium planeras för hösten.

Vänliga hälsningar
Pär Johansson
SBU koordinator
par.johansson@chalmers.se

Det här inlägget postades i Nyheter, Startsida. Bokmärk permalänken.